keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Hei tää on Suomi!

Hei haloo, nää on bileet. Mikset sä juo?

Sä olet aina ollut sellainen tiukkapipo. Ilonpilaaja. mä lainaan, jos sulla ei ole rahaa. Et sä ole meitä parempi! Mitä sä oikein kuvittelet itsestäsi? Onko sulla alkoholiongelma?

Sulla on antibiootit! Ota nyt yksi. Kyllä sä yhden voit ottaa. Sä et edes huomaa ottaneesi yhtä. Hei come on nauti elämästäsi! Sä oot joku vitun uskovainen. Absolutistit ei oo enää muotia. Absolutisteissa on jotain tosi outoa. Mä en siis voi ymmärtää. Mä en kerro kenellekkään, jos sä maistat. Ihan hörppy vaan!

Oikeesti mulla menee hermo. Älä oo aina tommonen. Sä olet tosi rasittava. Juojuojuojuojuojuojuojuojuojuo! Kaikki juo. Sä et kestä meidän seuraa ilman viinaa, eikä me kestetä sun seuraa, ellet sä ole kännissä. Relaa vähän. Sä pingotat aina. Sä oot niin helvetin kontrollifriikki! Sun seurassa on sikatylsää. Mä en enää ikinä lähde sun kanssa minnekkään. Kyllä viiniä voi ruuan kanssa juoda. Sillai keskieurooppalaisesti, kato.

Tää on Suomi, täällä juodaan! Mitä muuta me muka voitais tehdä? Ei radalle voi mennä selvinpäin. Selvinpäin ei voi ainakaan tanssia. Mä en ainakaan kehtais! Et sä aina ole ollut tommonen! Onko sulle sattunut jotain? Kännissä tulee diipimpää läppää. Ei kai sulla ole joku sairaus? Sun on aina ollu pakko näyttää, että sä olet meidän tavisten yläpuolella. Vittu! Ota edes bisse, jos ei väkevät maistu. Sidukka? Chillataan hei! Krapulassa saa mättää pizzaa ja tiirata leffoja hyvällä omatunnolla. Ei aina tartte suorittaa ja olla tehokas, mutta ai niin, sun tietysti pitää.

Helvetin jääräpää. Mä en tiedä, haluanko olla sun kaverisi. Ollenkaan. Lähde pois, sä pilaat meidän kaikkien illan. Äläkä kuvittele, että seuraavalla kerralla sua edes kutsutaan...


(Teksti on lainaus Terhi Rannelan kirjasta yhden promillen juttuja!)


Mun mielestäni teksti kuvailee hyvin sitä miltä tuntuu olla nuori, joka ei juo. Sellaista tapaa ei tahdota ymmärtää, ei edes yritetä. Olet nössö, nynny, pelkuri... Ja vain sen takia ette juo? Mitä jos ei halua herätä jostain sammuneena ehkä jopa omassa oksennuksessa, ilman hajuakaan siitä mitä teki eilen illalla, miksi päätyi juuri siihen jne... Painostajia kyllä löytyy samalla tavalla kuin muihinkin päihteisiin. 


" Et sä ole meitä parempi! Mitä sä oikein kuvittelet itsestäsi? Onko sulla alkoholiongelma?" Miksi aina pitää yrittää löytää syy sille miksei joku juo?  Tai miksi se ihminen pitäisi itseään millään tapaa parempana kuin muita, koska ei juo? Juomattomuus voi johtua muustakin kuin nuoresta itsestään. Ei halua tuottaa pettymystä vanhemmille tai vanhemmista jompi kumpi tai molemmat ovat menettäneet elämänsä alkoholille? Tai yksinkertaisesti alkoholi ei maistu. Jokainen päättää itse juoko vai onko juomatta. Kaveri ei ole oikea kaveri jos se yrittää pakottaa sinut johonkin mitä et itse halua ja uhkaa kaveruutenne päättymisellä tai muulla vastaavalla. 

En tuomitse kuitenkaan nuorten juomista, koska jokainen tekee elämällään mitä itse haluaa. En katso kuitenkaan hyvällä 13 vuotiaita tai nuorempia, jotka örveltävät ympäripäissään kaduilla, puistoissa jne... Lain mukaan alkoholi ei kuulu alle 18 vuotiaille. Itse sanoisin, että joo, mutta se ei kuulu varsinkaan ALLE YLÄASTE IKÄISILLE! Oma veljeni täyttää marraskuussa 12-vuotta. En voisi kuvitella häntä juomassa jossain ja heilumassa pitkin kyliä kännissä. On järkyttävää, että nykyään kakkosluokkalaisetkin saattavat polttaa... Juovatko ne? Sitä en tiedä ja tuskin haluankaan tietää, koska se olisi jo tosi ylimenevää.

Nykyään vanhemmat antavat liian nuorille liikaa vapauksia. (Liian nuorilla tarkoitan juurikin näitä 10-13 vuotiaita :D) Jos pysyy nuorena pois juontiporukoista, ei sitä välttämättä ala harrastaa sitten hiukan vanhempanakaan. Huom välttämättä.  Toisaalta on aika säälittävää olla 11v tai 12v ja kännissä... Jos oma veljeni alkaisi nyt juoda tai polttaa niin sitä ei kyllä jatkuis pitkään ainakaan jos mä asiasta saisin tietää. xD 


"Mä en kerro kenellekkään, jos sä maistat. Ihan hörppy vaan!" Joo kaverit tuskin kanteleekaan, mutta jos jää kiinni on vanhempien luottamus menetetty ainakin pitkäksi aikaa, jos ei lopullisesti. Tiukat vanhemmat tuskin päästää enää paljon mihinkään illalla, löysemmät saattaa olla vähän armollisempia, mutta kyllä siinä tuntee tuottaneensa pettymyksen ihan varmasti.




Juominenhan on aina ensin hauskaa, koska siitä tulee  hyvä olo, mutta hyvää oloa seuraa aina paha olo... Se voi tulla jo samana iltana tai sitten seuraavana aamuna. 

Eli siis kaverien takia ei kannata antaa omille periaatteilleen periksi. Kun pitää kiinni siitä mitä on itsensä kanssa sopinut elämä tuntuu omalta, eikä jonkun toisen elämältä johon olet joutunut vasten tahtoasi. Kukaan ei voi sano, että päätyi juomaan vahingossa, koska AINA sinä itse teet kuitenkin sen päätöksen tarttua siihen pulloon, painosti sinua kuka tahansa.


Kommentoikaa toki et mitä mieltä olitte tekstistä niin tiedän oisko hyvä idea tehdä asia tekstejä joskus lisää :)) Ja tietty ehdotuksia mistä aiheesta voisin tehdä :D



12 kommenttia:

  1. Mun täytyy sanoa, että jos tommonen ongelma on niin kaverit on väärät. Itse en ole juonut ennen kuin täytin 18 ja sain silti aina olla mukana ja pitää hauskaa kavereiden kanssa. Tähän voi toki vaikuttaa, että oon aina ollu luonnostani tosi menevä, kovaääninen ja pelleilevä mutta ketään ei oo koskaan kiinnostanut joinko vai en vaikka muut niitä sidukoita ja kaljoja veti aika paljonkin :) Eli tosiaan, kaveripiiristä varmaan kiinni pitkälti tämäkin ongelma!

    Nykyään "isona" tuntuu olevan enempi tota liikentees mut ite koen semmosen "ootpas tylsä"-piikittelyn lähinnä kavereiden välisenä pelleilynä mistä en kyllä itse ota itseeni eivätkä toivottavasti kaveritkaan :D

    Mut joo, aika surullista jos oikeesti on tommosta ja joku kokee sen ahdistavana :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo no nämähän on mun näkökulmia tähän asiaan, mutta ei sinänsä omakohtaisia kokemuksia kuitenkaan :)

      Poista
  2. Tee ihmeessä lisää! :33 Oli kiva lukee :3
    Mut siis oikeesti niin ärsyttävää tollanen, aina pitää jankata ku ollaan jotain koviksia mukamas kun juodaan ja poltetaan. Miten se oikeesti tekee kenestäkään sen kovempaa jos juo? Kaikki juo jossai vaihees elämää, ennemmin tai myöhemmin ja eiköhän se oo kaikkien oma asia missä kohtaa haluaa juoda :''D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä! Siis ihan jokaisen oma asia milloin juo jne :D

      Poista
  3. Tää teksti oli huikeeta! Jotenkin oon samaa mieltä ja tykkäsin kirjoitustavastasi! Mä en itse juo vaikka oon pian 18 eikä sillonkaan ole taipumusta juoda, ainakaan näillä näkymin. Mä vältän seuraa jossa juodaan, koska mua inhottaa pakottamine, mua inhottaa juominen. Samaa mieltä oon sun kans et pienet (10-13v) on noloo jos juo, tai polttaa.. kun eikö ne lapsiraukat tajua että se ei ole coolia. No mutta niiden on elämä ja eläköön he miten haluaa, onneksi suomesta löytyy vielä näitä "kunnon nuoria" jotka eivät juo!

    http://miraellaa.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) ja tosiaankin on hyvä, että löytyy niitä jotka ei juo. Toivon myös et jos joku painii juonko, enkö juo ongelman kanssa ja lukee tän tekstin niin saa tästä rohkaisua siihen, että kieltäytyminen ei ole väärin tai millään tavalla noloa! :))

      Poista
  4. Musta on rohkeaa, kun uskaltaa sanoa ei vaikka muut painostaisi. Fiksuja ajatuksia nuori neiti <3

    VastaaPoista
  5. Tosi hyvä postaus! !

    elamanikuvina.blogspot.fi

    VastaaPoista
  6. Hienosti kirjotettu! Niin totta.. arkipäivää nähä liian nuoria 'pikkuhumalassa' :/

    VastaaPoista